15. okt, 2019

Paardegat

Als laatste was natuurgebied Paardegat aan de beurt. Ook Goliath met zijn dames gingen weer naar binnen.

Bij de vangkooi werd een sluis gecreëerd, zodat ze in 1 keer erin konden lopen. Vanaf de molen gingen er 8 drijvers het gebied in. Door het hoge water, ontstonden allemaal eilandjes en die moesten allemaal bemand worden. Bijna achterin het gebied, hield de kudde zich op. De koeien en de kalfjes kregen ons in de gaten en gingen rennen. Goliath daarin tegen, stond langs de zijkant en bekeek alles eens rustig. Niet van plan om te gaan bewegen, laat staan: rennen. Maar hij volgde de verrichtingen van zijn dames nauwlettend. Door aanmoedigingen van de drijvers, kwam ook Goliath in beweging. Inmiddels had de kudde de vaart erin en liep richting de vangkooi. Helaas lukte het 2 dames om te ontsnappen. Terwijl de rest al in de vangkooi zat, gingen we op jacht naar de 2 weglopers. Na ruim een kwartier, koos 1 van de 2, toch het hazenpad en ging naar de vangkooi. En toen moesten we er nog 1. We probeerde om haar heen te lopen, zodat we weer achter haar kwamen. Dat lukte niet en mevrouw liep steeds verder weg. Er werden nog een paar drijvers naar de molen gebracht, om daar het gebied weer in te gaan. Deze waren nu achter de koe en konden haar naar de vangkooi begeleiden. Maar mevrouw had een mooi plekje gezocht. Omringt door water, veilig voor de drijvers. Dacht ze! Eén van de drijvers wierp zich als vrijwilliger op en ging het water in, Thomas thnx 👍. Nu moest mevrouw koe wel lopen. Het had alleen niet de uitwerking die wij wilde. Vanuit de vangkooi werden er weer 6 koeien vrijgelaten. Deze werden het gebied weer ingestuurd. Maar ze wilde niet. Hun kalf stond in de vangkooi en ze wilde terug naar de vangkooi. Met alle mogelijke macht, werden ze het gebied weer ingedreven. Toch gingen er 2 rechtsomkeer. De andere 4 wilde ook niet veel verder. Gelukkig wel ver genoeg, zodat mevrouw koe ze kon zien. Door het beperkte zicht, was ze de kudde kwijt en totaal in paniek. Maar ze zag ze en ging er naar toe, na ons toch nog even te hebben uitgedaagd. Eindelijk konden we het hek van de vangkooi sluiten.
In 4 vrachten werden de koeien, kalfjes en Goliath naar de schuur gebracht. Kort nadat alle dieren op stal stonden, kwam er de stoet aangereden. De hekken waren opgeladen en de trekkers met karren kwamen kwart voor 6 het terrein weer oprijden.
Het binnenhalen van de koeien was gelukt.
Onze dank is groot aan de vrijwilligers die ons hierbij hebben geholpen. Zonder jullie was het niet gelukt.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina