22. dec, 2019

Een paar verwarde dagen met 4 kalfjes

Soms kan je van die verwarde dagen hebben. Veel te doen, verschillende dingen te doen. En op zich lukt dat wel. Maar onverwachte dingen, dan moet je toch even schakelen.
Onze verwarde dag begon vrijdagochtend rond een uur of 3. Onze Petry (die niet over de brug durfde) gaf aan te zijn begonnen met kalveren. En om ze dan even alleen te laten en de bevalling verder op gang te laten komen, gingen we terug naar huis. Al dan niet slapend tot het zover was om weer naar de stal te gaan. Inmiddels was het 6 uur en leek het kalf er niet zelf uit te kunnen komen. Er werd even gevoeld en door de hand over het kopje van het kalf te doen, was het voldoende om zelf ter wereld te komen. Petry was uitgeput, maar erg nieuwsgierig naar haar kalf. Maar er naar toe gaan, deed ze niet. Haar zoon, Goofy, hebben we toen bij haar kop gelegd. Hij werd direct droog gelikt.
In de middag kwam de dierenarts om alle koeien te scannen op drachtigheid. Als eerste werden de vrouwen van Jackson gecontroleerd. En omdat niet alle vrouwen naar het hek wilde komen, werden ze gelokt met heerlijk eten. Dat werkte goed. Na de controle mochten ze weer los en naar hun eigen gedeelte. Toen de dames van Goliath. Ook zij werden gelokt met heerlijk eten. Helaas waren er een aantal, die daar niets voor voelde. Ook lag er een koe "raar" in een hoek. Ja, hoor, die was aan het kalveren. We brachten Patsy naar een ander gedeelte in de stal. Daar was ze niet van gediend. Ze wilde haar kalf ter wereld brengen op de plek waar ze haar water had verloren. En omdat de hekken niet dicht konden omdat de andere koeien vast stonden, liep Patsy steeds weer terug. Na de controle van de dames van Goliath, konden ze los en naar hun eigen gedeelte. Toen konden we ook eindelijk het hek sluiten, zodat Patsy kon kalveren op de plek die wij wilde. Helaas is het haar niet alleen gelukt. Ze had iets hulp van ons nodig, maar zette een prachtige dochter op de wereld, die de naam Glitter kreeg. Samen kregen ze een eigen kalverhok.
En dan zie je in een ooghoek dat Gonny weer was weggelopen bij haar moeder. Ze liep tussen de koeien die nog moesten kalveren. En ineens was ze weg. Mevrouwtje ondeugd had haar intrek genomen in de hooiruif. Ach ja, waarom ook niet.
Ook onze Gerlien ging op bezoek. Gezellig met Gaby spelen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
En toen iedereen eindelijk was waar ze moest wezen, konden we gaan voeren. Dat hadden de koeien wel verdient na zo'n enerverende dag. Maar wat zien we daar? Ja hoor, gezellig, Penny is aan het bevallen. Na haar ook met rust te hebben gelaten, zetten ze een zoon op de wereld, genaamd Gerrit.
Dat was ons een dagje wel.

En toen kwam zaterdag.
In de loop van de nacht was Pippa uit haar verblijf ontsnapt. Ze koos ervoor om bij de trekker te bivakkeren. Heerlijk rustig en een ruimte voor haar alleen. We hebben haar daar gelaten. 's Middags gingen we de stal uitmesten en zou ze weer bij de kudde worden gevoegd. Maar Pippa had andere plannen. Ze gooide gauw haar water eruit. Terwijl alle koeien met wat minder ruimte moeten doen, tijdens het uitmesten, moest er voor Pippa een apart ruimte worden gemaakt. En daar kreeg zijn een prachtige dochter. Pippa die voor 50% verbeterd roodbont is en 50% charolais en gedekt door Nero (100% charolais) kreeg een donker bruin kalf. Een prachtige chocolade kleur. We noemen haar Gogomel.
Het was weer laat geworden. Alle koeien hadden een schoon hok wat werd gevuld met een verse laag stro. De kalfjes Gerlien, Gaby en Gonny gingen met hun moeders bij elkaar in 1 hok. Ook de kalfjes Goofy, Glitter en Gerrit gingen met hun moeders bij elkaar in 1 hok. Zo had ze allemaal weer een heerlijke plek en kon de nacht gaan beginnen.

Voor de foto's van onze andere kalfjes, zie https://www.debeestenboelvanverweij.nl/441562458

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina