24. feb, 2020

Grommel

Deze maand komt het cijfer 2 veelvuldig voor. En afgelopen week weer. Donderdag 20 februari is er weer een kalfje geboren, Grommel. En Grommel is niet vanzelf ter wereld gekomen.
Moeder Pony (je leest het goed) van de 2-ling Panda en Pony is bevallen. Hoewel ze met haar geboortenaam Panda heet, luistert ze naar Pony, omdat ik haar dat verkeerd heb aangeleerd. En haar zus, geboren als Pony, heet nu Panda, alleen die luistert niet. Kan je het nog volgen?
Goed, Pony dus. Zij had bevallingsverschijnselen en meer niet. Na verloop van een aantal uur wilde wij haar gaan opvoelen. Wat bleek, het kalfje lag niet goed. Voorpoten richting de uitgang, maar de kop er niet bij. De dierenarts erbij geroepen. Kalfje lag verdraaid en dan kan het voorkomen, dat als het kalf niet goed ligt, de weeën niet komen en de ontsluiting niet doorzet. Ook de bekken van Pony stonden smal. En als je dan alles bij elkaar optelt, dan gaat dat nooit geboren worden. Besloten werd om een keizersnee toe te passen. Eenmaal uit moeder, zag stiertje Grommel het levenslicht. Per toeval kijken we op de klok. Het is 22.02 uur. Hoe is het mogelijk, op 20-02-2020 om 22.02 uur. Weer een hoop tweeën.

Wat daarop volgde was dan stiekem ook wel weer grappig. Pony werd met Grommel herenigd. Maar ze keek niet. Wij praatte tegen haar en wezen naar haar kalf. "Kijk dan, daar is Grommel, je kalfje". Maar met haar neus in de lucht, moet ze gedacht hebben, "ik kijk toch lekker niet". Als kalfje was ze al niet in een hokje te plaatsen en ook nu laat ze zich de les niet lezen.
Toen Grommel probeerde te staan en omviel, schrok ze. Het bewoog. Dat was eng, maar niet kijken hoor! Ze ging lekker eten en later ging ze lekker liggen herkauwen. Ver weg van het bewegelijke hoopje wit.
De dagen erna werd Pony een aantal keer gemolken en Grommel kreeg de fles. Ze liet hem niet toe. Maar toch snuffelde ze er wel al aan. Ze had tijd nodig. Inmiddels gaat de natuur haar eigen gang. Grommel haalt nu de melk zelf bij Pony. Die 2, die komen er wel.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina