18. okt, 2020

Binnen halen koeien De Breede Gooi

Zaterdagochtend. Om 6 uur gaat de 1ste wekker af. Vandaag is de grote verhuizing. Langzaam maar zeker komen wij in actie. Ook de hulptroepen komen geleidelijk aan.

Al vroeg was het eerste ronde naar natuurgebied De Breede Gooi. Van de week was daar al een vangkooi gemaakt en werden ze al gelokt met heerlijk hooi. Maar telkens bleven er een paar buiten de vangkooi wachten. En deze morgen, stonden er 2 naast het hok. Met een "we gaan het maar 1 keer proberen" toog een groepje naar de naast gelegen boerderij, om daar over de sloot te springen en dan een verrassingsaanval in te zetten. Volgens de theorie zouden dan alle koeien snel het hok inlopen en kon het hek snel dicht worden gedaan! Tot zo ver de theorie ....

Het groepje kwam terug om spullen te halen. Hekken en trekkers moesten het gebied in om een sluis te maken. Dan werden de koeien via de sluis, de vangkooi ingedreven. Ook dit werd afgedaan met een "we gaan het maar 1 keer proberen". Trekkers werden neergezet, hekken geplaatst, posities werden ingenomen. Een groep drijvers probeerde via het naastgelegen land, achter de koeien te komen. Daar over de sloot te springen en ze terug te drijven, richting de sluis. Wederom weer theorie ....

Er ontstond al verdeeldheid in de groep drijvers. De ene helft kon namelijk niet zo hard rennen als de andere helft. En toen het hardst rennende groep achter de koeien was, bleek daar de sloot te breed om erover te springen. Gezocht werd naar een dam. Deze was er wel, maar zat helemaal achterop. Dat gaf dan weer niet, want daar was de kudde inmiddels ook al. Eenmaal in het gebied ging het snel. Voordat de drijvers halverwege het gebied waren, rende de kudde de sluis in. Er waren 2 achterblijvers, dus eer die in de sluis waren, had de groep besloten om weer naar buiten te rennen. Snel werd er over het hek gesprongen. Met man en macht en onder een "hu-hu" geroep, keerde de kudde. Een ander ontsnappingsplan werd ingezet. In de hoek, over het hek. Helaas werden ze daar ook gestopt. Er werd geduwd en gedraaid in het smalle stukje. Er werd er 1 onder de draad door geduwd. Ze glijdt de sloot in en met wat paniek in haar ogen en vol wilskracht, kwam ze (gelukkig) zelfstandig weer uit de sloot. Allen liepen de vangkooi in en het hek van het natuurgebied werd voor hun gesloten.

Helaas werden ook de plannen van het naar de stal brengen gewijzigd. Door het mooie, droge weer was het erg druk op de dijk. Trekkers met aardappels reden langs, maar ook suikerbieten en wortelen. Ook reden er vrachtwagens voor de hennepteelt, af en aan. Het gras in het dijktalud, waar de koeien meestal door heen lopen, werd gemaaid. We hadden minder trekkers met karren om de dammen dicht te zetten doordat ze op het land aan het werk waren. Ook enkele helpers konden niet komen omdat ze ook op het land aan het werk waren. En die drukte duurde ook al de hele nacht. Het werd te gevaarlijk, om dan met de kudde lopend over de dijk te gaan.

Dus over op plan B. De veewagen werd bij de vangkooi gereden en in 2 vrachtjes was de kudde in de stal. Hekken werden opgeruimd en de trekkers gestart. Allen kwamen naar de schuur voor koffie en een koek.

Gebied 1 was leeg!!!

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina