1. nov, 2020

Kalfjes van de moeders af

De jaarlijkse volksverhuizing heeft weer plaats gevonden. Koeien van de ene schuur naar de andere. Vaarzen van de andere schuur, naar die ene. Stieren en kalfjes weer een andere kant op.

Het was weer tijd om de kalveren van hun moeders af te halen. En hoe leuk is het, om die lieve schattige kalfjes naar een eigen hok te brengen? Nou .... niet zo heel erg lief en zeker niet zo heel erg schattig. Mens versus kalfje. Eigenwijze 4-potige wezens, die eigenlijk geen mensen zijn gewend en die zouden dus in 1 keer moeten doen wat wij willen. Nou ... uitgesloten!

Het is bijna onmogelijk om de kalfjes bij hun moeders vandaan te halen. Maar ... de moeders uit het hok halen en de kalfjes achterlatend, kijk, dat werkt dus weer wel. De moeders zijn toch meer gewend en kennen onze bedoelingen.

Vervolgens moet het "kleine" spul naar een andere schuur. Na, ik denk poging 8, hadden we al 3 kleine stiertjes uit de grote schuur in de stierenhokken. Ze werkte niet echt mee en we moesten er nog maar 18!!! Die stonden in de achterste schuur. Steeds werd er een klein groepje in de stierenhokken gedaan. En er was er nog 1 die nog even een rondje "toer-de-boer" wilde. Hij was in alle schuren geweest, rondje over het erf, hooibalen beklimmen en een rondje door het weitje. Maar eindelijk was ook hij in de stierenhokken. Ook de dekstieren Orel en Marquis gingen naar de stierenhokken. Er bleef 1 vak over en daar gingen enkele koeien in, die niet meer bij ons blijven.

Het was weer gelukt. Tot we bij de koeien in het stierenhok gingen kijken. Daar stond een kalf die naar zijn moeder terug was gegaan. Eerst moeder uit het hok gehaald en weer terug naar de achterste schuur, waar ze kon blijven bij de andere mestkoeien. Toen het kalf. In 1 rechte lijn ging het weer richting moeder. We hadden onze handen er vol aan. Maar uiteindelijk zat ook hij weer terug in zijn hok.

Om meer ontsnappingen te voorkomen, hebben we balen hooi voor de stiertjes aangebracht. Als ze nu uit het hok komen, hebben ze nog een flinke hindernis te nemen.

We hopen dat het rustig blijft op het erf, alleen het geroep naar elkaar, zal nog wel een paar dagen duren.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina