4. jan, 2021

Octavia, Oliver en de onbekende

Op nieuwjaarsavond plaatste ik een foto van ons nieuwjaarskalf, Ody, rond 23.30 uur. Vervolgens ging ik nog even een controle rondje doen in de schuur.

Om 10 voor 12 loop ik de schuur in en zie dat Jana heeft gekalfd. Ons 2de nieuwjaarskalf. Het is een meisje en ze krijgt de naam Octavia.

Maar het wordt lastig om moeder en kind apart te zetten. Alle hokken zitten vol. En om middennacht zit je echt niet aan een volksverhuizing te denken. Ze moeten maar even met de ruimte doen die ze hebben. We zetten hekken neer, bijna in het midden van het vak. De drachtige koeien krijgen dan iets minder plek. Zodra het weer ochtend is vind er een volksverhuizing plaats. In het 1ste vak komen de kalfjes met hun moeders bij elkaar te lopen. Ze gaan van samen, naar een groepje. Voor het zover was, zagen ze dat Puck haar zoon Oliver aan het aflikken was. Maar ... De jongens waren er al een keer langsgelopen en hadden de nieuwbakken kalf nog niet eerder opgemerkt. Wat dan ook niet gek is, in een verhuizing.

Uiteindelijk is alles gelukt. Moeders met kalfjes samen in een vak met daarin een hek met een kleine doorgang, alleen voor de kleintjes. Zo kunnen ze kiezen om naast hun moeder te liggen of te rennen met de andere kalfjes of lekker rustig een dutje te doen in de kalfjeshok.

Dus vanmorgen eerst maar een paar foto's maken. En dan zie je verderop in de schuur, dat Jada heeft gekalfd. Inmiddels staat ze samen met haar kalf tussen de hekken. En of het een jongen of een meisje is, dat heb ik nog niet gezien. Daar gaan we binnenkort achterkomen

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina