15. mei, 2021

Paardegat

Afgelopen donderdag hebben we ook weer koeien en kalfjes gebracht naar het natuurgebied Paardegat. De trekker wordt dan in het gebied gereden en daar openen we de klep. In 3 vrachten zijn de koeien, de kalfjes en stier Marquis er gebracht. Omdat de wagen in 2 gedeeltes kan, door middel van een deur, konden we de kalfjes ook meenemen. Deze zaten in het eerste vak. Enkele koeien in het achterste. Door ze niet door elkaar te vervoeren, is de kans kleiner dat er een kalfje valt en onderweg door een koe wordt verdrukt. Nadat de klep werd geopend, renden de koeien uit de wagen. Daarna ging het tussenschot open en konden ook de kalfjes eruit. Voor hun onwennig en zoekend naar hun moeder. Omdat niet alles in 1 keer mee kan, komt het voor dat het kalfje al in het gebied is en de moeder nog op stal. En andersom kan ook. Dit geeft even wat onrust. Uiteindelijk zoeken ze elkaar op en komt het helemaal goed.

Wij krijgen wel eens de vraag waarom onze koeien zo laat naar buiten gaan. De meeste koeiendansen zijn al begin april. Je moet niet vergeten dat wij de kalfjes bij de moeders houden (dat kan met vleesvee) en dat deze kleine kalfjes direct 24/7 buiten zijn. Dag en nacht. Met wind en regen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog afspraken met Staatsbosbeheer i.v.m. het broedseizoen van de vogels.

Voor de kalfjes is het best wel even wennen om in de openlucht te slapen en nat te worden. Maar de temperatuur gaat de goede kant op.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina