18. okt, 2022

De Breede Gooi ook leeg

Na onze welverdiende koffie gingen we met z’n allen naar natuurgebied De Breede Gooi. Het gebied van de pubers. En dan weet je … dat wordt lastig. De pubers zijn het jaar daarvoor met moeders naar buiten gegaan. Als pasgeboren kalfje onder de hoede van moeder. Dit jaar gingen ze alleen, met leeftijdgenootjes. En hoewel ze nieuwsgierig zijn, kan je van het gedrag niet op aan. Ze weten eigenlijk ook niet wat wij op dat moment van ze willen. Ze hebben geen rolmodel die voordoet wat ze moeten doen. Maar goed, goed gemutst gaan we het avontuur aan.

Trekkers worden in het gebied gereden als ondersteuning van het hekwerk. Onze shovel komt ook met hekken het gebied in. Maar met de gazonbanden die eronder zitten, rijdt hij zich al gauw vast. Glibberend en glijdend wordt hij door een trekker in het gebied getrokken. Dat was de enige kant waar hij nog heen kon. Als alle machines op hun plaats staan en de hekwerken zijn vastgemaakt, wordt even kort besproken wat de bedoeling is. En wie wat gaat doen.

Er worden 5 drijvers naar achteren in het gebied gebracht met een terreinwagen. Een wild ritje over niet vlak terrein. Met een gespannen gezicht of met de ogen dicht en kleine hoorbare gilletjes, komen ze aan bij de bosje. Van daar volgt een voettocht door laag water, om bomen, langs struiken en over boomstammen naar de andere kant van het brede water. Achter de pubers komen ze uit het bosje. Ze drijven de pubers richting de sluis. Maar net daarvoor gaan ze in de ankers. Draaien hun kop om, het lijf volgt en maken zich uit de voeten. Weer naar achter in het gebied.

Poging 2.

Nu stappen er 6 drijvers in de terreinwagen die ze naar achter brengt. Weer gaan ze door het bosje. En weer komen ze achter de pubers uit. Opnieuw drijven ze de pubers naar de sluis. Ondanks pogingen om uit te breken, lukt het om ze in de sluis te krijgen. Het hek achter ze wordt gesloten. Ze moeten het dijkweitje in en weer wordt er een hek gesloten.

En dan gaat het mis…

Er zijn 2 beesten die over de draad springen en dat terwijl ze veel lager staan dan de heining. 1 daarvan gaat tussen de geparkeerde auto’s door en rent de dijk op richting stal of verder. Maar er is nog niks afgezet, dus vliegen er een paar mensen in de auto’s en kofferbak en met gillende banden proberen we voor de puber te komen. Bij de boerderij naast het gebied vliegen we de afrit af en komen de andere kant weer boven. Net voor de puber. De eerste auto parkeert dwars op de weg bij de afrit van de stal, de 2de ervoor. Ook het hek bij de overige pubers is ook los gegooid en zijn al snel bij de afrit van de stal. Ze rennen naar beneden, volgen de weg en gaan het terrein op. Maar ook daar was het hek nog niet open. Snel wordt er heen gerend, hek geopend en de pubers staan op stal.

Maar de 2de puber die over de heining is gesprongen, was de andere kant op gerent. Ook daar vlogen we heen. Maar zij baande zich een weg door de mensen heen, door het gras van de dijk, zo het land in. En rende keihard weg. Gedreven door adrenaline wist ze in korte tijd aan de andere kant van het land te komen. Tegen het natuurgebied Klaasjeswater aan.

En dan 1 koe proberen te vangen, op een heel groot stuk land, welke helemaal wild is …. dat is onmogelijk! We bellen de dierenarts, hij zal moeten schieten. Nee, niet dood, maar wel in slaap.

Ondertussen worden de hekken uit het gebied gehaald en ook de trekkers. Met op sleeptouw onze shovel. Daarna gaat de een na de ander naar de stal om wat te eten.

Ondertussen wordt de ontsnapte koe in de gaten gehouden. Als de dierenarts er is, rijden ze met de terreinwagen richting de koe. Ze krijgt een verdovingsspuit. Maar omdat ze blijft staan, volgt er nog 1tje. Ze heeft genoeg verdovingsmiddel gehad voor een beest van 3000 kilo en nog gaat ze niet neer. Er wordt gewacht. Eindelijk begint het te werken. Ze wordt suf. Snel wordt ze in de vee trailer gedaan en naar de stal gebracht. Daar krijgt ze weer een spuitje om bij te komen. Nog even apart van haar groepje, mag ze rustig bijkomen. Alsof ze slaapdronken is, staat ze met haar ogen dicht tegen het hek aan. Later de middag is ze fit genoeg om naar haar groepje te gaan.

Ja, we kunnen nu wel zeggen dat gebied 2 leeg is en dat iedereen op stal is.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina