17. okt, 2022

Klaasjeswater weer leeg

Zaterdag om 06.00 uur gingen er diverse wekkers af in huize Verweij. Het was verhuisdag!

Voordat er naar de stal werd gegaan, gingen onze mannen eerst lopend over de dijk naar natuurgebied Klaasjeswater. Het plan was om te kijken waar de kudde zich bevond. En als dat in het lage gedeelte was, dan zouden ze de brug blokkeren. Scheelt een heel stuk als je de koeien wilt drijven naar de Schenkeldijk. Want daar zouden ze er uit gaan.

Hoewel de meeste in het lage gedeelte lagen, bevonden zich er toch een aantal op het hoge gedeelte. Schijnend met een zaklamp werden ze opgespoord en rustig naar de brug begeleid.

Ja, ja, … de brug!

En dan is het nog maar kwart over 6 als de eerste zwempartij een feit is. De oudste koe van stal is gaan zwemmen. Even later hoor ik de shovel en krijg een appje: we lopen achter en een heel kort filmpje van een zwemmende koe. Vanaf de 1ste verdieping in huis kunnen we net over de dijk kijken. Met een verrekijker zien we in het lampenlicht van de shovel dat de koe uit de sloot werd geholpen.

Het loopt tegen 7 uur als er eindelijk begonnen kan worden met het dichtzetten van de opritten naar het land. De eerste vrijwilligers staan al te trappelen bij de stal. Zo snel ze kunnen wordt alles klaargezet. Balen stro worden geplaatst. Trekkers met karren op de inritten. Rond 8 uur zijn ook de laatste vrijwilligers bij de stal. We moeten even wachten tot alles is klaar gezet. Als uiteindelijk iedereen er is, wordt er kort uitgelegd wat er gedaan moet worden en wat er van ze wordt verwacht. Daarna worden de plekken verdeeld. Het is al kwart voor 9, maar we kunnen los. Iedereen gaat naar zijn of haar plek. Met de auto worden er 6 drijvers naar de brug gebracht. Zij zullen de koeien naar de Schenkeldijk drijven.

In het gebied aangekomen zien ze dat er 1 kalf aan de andere kant van het brede water staan. Met 2 man wordt deze naar de Schenkeldijk begeleid, voorbij het hek waar ze straks uitgaan. De andere 4 drijvers staan te wachten. Snel worden er dwarshekken geplaats om het rondlopen te voorkomen. Als dat klaar is, komt de kudde in beweging en loopt langs het vakantiepark. Het heu-heu geroep draagt ver. (Het is ook een mooie tijd voor de vakantiegangers om wakker te worden.)

De kudde nadert de uitgang, maar krijgen in de gaten dat er een kalf achterblijft. We kunnen er slecht bij door al het water. En om nou zo vroeg al een nat pak te halen …. We zijn in het nadeel. De koeien lopen met gemak door kniehoog water, dat is bij ons net boven de laarzen. De kudde draait en rent door het water heen de andere kant op. Maar 1 koe is verstandig. Zij gaat door het hek heen en staat lekker te vreten van het hoge gras op de uitrit. Terwijl deze koe in de gaten wordt gehouden dat ze de weg niet opgaat, gaan er 5 drijvers weer naar de brug. Een 6de drijver wordt met de auto bij de brug afgezet.

Poging 2.

Nu met 6 drijvers aan 1 kant van het brede water, weten ze de kudde weer richting de uitgang te krijgen. Misschien komt het door de “lok-koe”, misschien door het heu-heu geroep, maar ze gaan door het hek de dijk op. Op 2 plekken wordt de Westdijk geblokkeerd zodat er geen auto of fietser de kudde kan tegen komen. Er zit verschil in snelheid van de kudde. Er ontstaan 2 groepen. En weer blijft er een kalf achter. Met 3 man gaan ze naar het kalf, geven het een koptouw en leggen hem vast aan een boom. Hij wordt later opgehaald. Er blijven 2 man bij het kalf.

Er wordt vaart gezet met de 2de groep. We moeten voorkomen dat de 1ste groep gaat omdraaien. Die zijn inmiddels bij de blokkade aangekomen. Als we met de 2de groep aankomen bij de blokkade moeten we door duwen. De hele kudde is bij elkaar en steekt de dijk over. Ze nemen de afrit en lopen in 1 ruk naar de dreef die ze naar de stal brengt. Die zijn binnen. Inmiddels is de dijk al weer vrij voor het doorgaand verkeer. De shovel lost de hekken bij de stal en gaat met een bak terug naar het kalf. Het kalf leggen ze in de bak en met 3 man beschermen ze hem. Even later is ook hij weer bij de kudde.

En toen was er koffie. Dat hadden we wel verdient.

Gebied 1 is, na een zwempartij en een verloren kalf, na slechts 2 keer drijven, helemaal leeg.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina