19. okt, 2022

Paardegat

Nadat wij zaterdag wat hadden gegeten en gedronken, ging het koeienvangen verder. Het liep al even over 2en toen we met trekkers met karren en hekken op weg gingen. Ditmaal naar natuurgebied Paardegat. Ook hier werd een sluis gemaakt naar de vangkooi die er is. Toen dat eenmaal gereed was, stapten er 5 drijvers in de kofferbak van mijn koeienmobiel (mijn autootje). Ze werden naar de molen gebracht en zouden daar het gebied in gaan en de kudde richting de sluis brengen. Ondertussen lagen andere drijvers halverwege in struikjes en rietkragen. Zodra de kudde voorbij was, dan konden zij ook gaan drijven. En met de beginnersgroep, kwamen er steeds meer drijvers achter de kudde.
Appeltje – eitje dus.
Dus niet ….
Bijna op het eind van het brede stuk, draaiden zij zich om en gingen weer richting de molen.

Poging 2
Wederom gingen er 5 drijvers in de kofferbak van de koeienmobiel. En weer werden ze bij de molen afgezet. Nogmaals dreven ze de kudde op en op hetzelfde plekje als de 1ste keer, draaiden zij zich om en gingen weer richting molen.

Poging 3
Terwijl de koeienmobiel voorrijdt om de drijvers weer op te halen en naar de molen te brengen, worden we weer versterkt met 3 personen. Ruim een uur nadat wij waren begonnen, komen ze er eindelijk bij. Ze waren druk doende met de koe te vangen die in de polder was gerend.
Ook zij starten vanaf de molen. De andere 5 drijvers hebben inmiddels ook een plekje gevonden in het riet, ergens halverwege het gebied. Als de 3 er zijn, sluiten zij zich weer aan. Ook andere komen uit het riet. Maar de kudde vind het schijnbaar wel grappig. Een deel draait zich om, rennen weer door het water, sommige bijna kopje onder, en gaan weer richting de molen. Een ander deel weten we in het weitje te krijgen waar de sluis staat opgesteld. Die moeten we daar zien te houden. Altijd makkelijk een lok-kudde.

Poging 4
Ditmaal stappen er 6 drijvers in de koeienmobiel. Afzetten bij de molen gaat niet, omdat de kudde daar al voorbij is. Ze lopen rond het water. Op een ander plekje gaan ze het gebied in. Eerst drijven ze de kudde richting de molen, zodat ze om het brede water heen lopen. Daarna weer naar achteren en moeten ze de lok-kudde zien en dan daar heen gaan. Leuke theorie! Dat doen ze dus niet. Weer gaan ze door het water en laten de drijvers achter.

Poging 5
Ditmaal wordt de terreinwagen ingezet. Met een aantal man rijden ze rond het brede water tot ze achter de kudde zitten. Ze drijven ze naar achteren. Links en rechts uit het riet springen meer drijvers, maar tevergeefs. De kudde draait zich weer om en gaat er vandoor.

Poging 6
De positie van de drijvers wordt aangepast. Er moeten er meer achter de kudde komen. Nieuwe plekken in het riet worden gezocht en gevonden. De terreinwagen gaat nog een rondje doen. De kudde loopt weer voor de wagen uit. Bijna iedereen bevindt zich achter de kudde. En hoe we ook onze best doen, ze gaan er als een haas vandoor. Verderop blijven ze weer staan en naar ons kijken. Ze zijn niet moe of wild, dat niet. Waarschijnlijk zien ze dit als een spelletje.

Poging 7
We gaan het de allerlaatste keer proberen. De terreinwagen rijdt voor de laatste keer rond. En weer brengen ze de kudde naar achteren, richting de sluis en het weitje waar de rest van de kudde staat. Het gaat goed. Steeds meer drijvers komen achter de kudde. Een menselijke lint moet toch indruk maken! En ook met zwaaiende armen en heu-heu geroep. Maar ze zijn niet onder de indruk. Alsof we tikketje aan het spelen zijn, rennen ze weer door het water. Weg van ons, richting de molen.

Het is 5 over 5. We rijden de trekkers uit het gebied, hekken worden strategisch neergezet. De lok-kudde kijkt ons aan. Alsof ze denken van wat is dit? Alsof ze weten dat ze naar huis gaan en nu toch niet mee mogen. Ze lopen uit het weitje. Sommige kijken toch nog even om. Waarschijnlijk om te checken of dit goed is zo.

Maar we gooien de handdoek in de ring. Ze hebben een spelletje met ons gespeeld.

Maar we komen terug!

Alleen zullen wij de spelregels enigszins aanpassen ….
💪💪💪

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina