23. okt, 2022

Paardegat 2de dag

Gisteren gingen we voor de 2de keer naar het Paardegat, om een poging te doen om de kudde te vangen. Eigenlijk is het de 8ste poging, maar dat klinkt niet zo leuk voor ons! En zoals beloofd, hebben wij de spelregels aangepast. Want nergens stond iets over het lokken van de kudde.

Na een teleurstellende afloop vorige week zaterdag, hebben we maandag een pak voer in het weitje gebracht waar de vangkooi is. Maar dat wist de kudde niet. Dus is het afwachten wanneer ze het gingen ontdekken. Dinsdag gingen we weer met een pak voer die kant op. En ja hoor …. de kudde herkende het geluid van de shovel en had het voer al op. In galop kwam de kudde naar het weitje wetende dat er weer voer zou kunnen komen. Helaas bleef er 1tje in het grote gebied achter. Woensdag kwamen we weer en de kudde kwam weer aanrennen. Nu wel allemaal in het weitje. Het lukte niet om het hek te sluiten, omdat het hek tegen de draad aanstond waar stroom opstond. Dus eer dat er van af was, was de vogel weer gevlogen. Donderdag stond de kudde al bij de vangkooi om het pak voer in ontvangst te nemen. En vrijdag stonden ze ook te wachten. En toen hebben wij het hek wel weten te sluiten. Er is nog een 2de pak voer gebracht, om te voorkomen dat ze toch over het hek zouden springen als ze in de gaten kregen van wat de bedoeling zou zijn.

Zaterdagochtendvroeg bevond de gehele kudde nog in het weitje. Joepie! De hekken op de dam werden bemand. Daarna kwamen de trekkers met karren het gebied in. Er ontstond onrust bij de kudde. Uiteraard wilde ze via de dam naar het grote gebied. Hekken werden geplaatst en met de trekkers met karren vormden ze een sluis naar de vangkooi. De kudde werd opgedreven en na een paar keer proberen kregen wij een deel in de sluis naar de vangkooi. En toen ging het hek dicht. En dan nog de achterblijvers vangen …. Hoe vaak we het ook probeerde, ze gingen niet naar de sluis. Ze moesten met de klok meelopen door het weitje en dan was het goed. Maar daar hadden ze geen zin in. Ze liepen steeds tegen de klok in. De opstelling werd veranderd. De sluis werd dichtgezet en de gevangen kudde ging uit de vangkooi de sluis in, die nu ook als vangkooi dienst deed. En de vangkooi werd de nieuwe sluis. En dan zal je net zien. Lopen ze constant tegen de klok in, gaan ze ineens weer met de klok meelopen. En daar stonden ze ineens. Tussen de heining en de karren tegen de sluis aan waar de kudde zich bevond. En daar moesten ze blijven. Iedereen kwam aangerend om ze daar te houden. Een hek werd erbij gezet om de doorgang te verkleinen. De vangkooi, die nu als sluis diende werd weer dichtgemaakt. De kudde in de feitelijke sluis ging naar de vangkooi en toen konden ook de anderen erbij. Het lastigste deel zat erop, de hele kudde stond in de vangkooi.

Enkele hekken werden over de sloot doorgegeven om een sluis te maken de veewagen in. Nadat alles gereed was, werd de trekker met veewagen gehaald en voor de sluis geparkeerd. Het 1ste groepje ging de kar in en al gauw werden ze naar stal gebracht. Er volgden nog meer ritjes. En dat kost tijd, maar voor de middag hadden we alle koeien op stal en ook het laatste gebied was leeg.

Zomerseizoen 2022 is nu definitief voorbij.

Meest recente reacties

29.06 | 12:48

Jacqueline Buisman - de By. De puzzelstukjes kunnen ook bovenop elkaar liggen. Is een standaard programma, kan ik niks aan doen. Ik vind wel dat het op een telefoon lastiger werkt.

28.06 | 10:14

Fantastis wat leuk om te doen. Helaas bij de puzzel 1 stukje niet. En bij Zoë de foto’s kan ik niet naar Lings schuiven.

30.04 | 16:36

Ik zou graag een half rundvlees pakket willen reserveren voor de laatste zomerstop. Graag wat meer gehakt ipv lappen, aub.

13.04 | 15:23

Mag ik donderdag avond 14 April ophalen: graag vers; 1 kilo gehakt en 10 stuks Beefburgers a 100 gram?

Deel deze pagina